|
Rolnictwo
- Niemcy mają po Francji największy w Europie Zachodniej areał rolny, użytki rolne zajmują ok. 50% powierzchni kraju.
- Głównymi regionami rolniczymi są Nizina Niemiecka i Średniogórze Niemieckie.
- Wysoki stopień mechanizacji (91 ciągników na 8 ha użytków rolnych w landach zachodnich i na 37 we wschodnich) i chemizacji rolnictwa
(ok. 170 kg nawozów sztucznych na 1 ha).
- W zachodnich cześciach kraju przeważają godpodarstwa duże (500-1500 ha).
- Hodowla dostarcza ok. 70% wartości produkcji rolnej, najbardziej rozwinięta hodowla trzody chlewnej, bydła i drobiu
- 2/3 gruntów ornych zajmują zboża
- na terenie całego kraju uprawia się jęczmień (2. miejsce po Rosji w zbiorach światowych) i owies
- na południu kraju pszenicę
- na północy i w Średniogórzu Niemieckim żyto
- Średnie plony zbóż ok. 57 q z ha.
- Na terenie całego kraju uprawia się buraki cukrowe, rośliny pastewne, rzepak, chmiel, tytoń.
- W strefach podmiejskich rozwinięte jest sadownictwo i warzywnictwo.
- Duża rolę odgrywa uprawa winorośli.
Winnice w Geisenheim na Renem
- Duże znaczenie ma rybołówstwo (głównie połowy dorszy, śledzi i karmazynów, w Morzu Wattowym kraby i krewetki), główne porty rybackie są w Cuxhaven, Bremerhaven i Rostocku.
- Pozyskanie drewna nie pokrywa zapotrzebowania krajowego, importuje sie je z krajów skandynawskich, Portugalii i krajów środkowej Afryki.
|
|